Close Menu

Wijwaterbakjes

Wijwaterbakjes

In een wijwaterbakje wordt het wijwater in huis bewaard. Soms staat het ergens op maar over het algemeen wordt het aan de muur gehangen, meestal vlak bij de deur van een vertrek, zodat je bij binnenkomst in dit vertrek, enkele vingers erin kan dopen en aldus, met gereinigde handen, een kruisteken maakt: het wijwaterkruisje.

Een wijwaterbakje is meestal gemaakt van geglazuurd aardewerk of glas en hierin wordt wijwater gedaan. Ook metalen exemplaren komen voor. Op de houder van het bakje is meestal een vrome voorstelling aangebracht: een Madonna, een kruis, een engeltje of het Christusmonogram bestaande uit de Griekse letters Chi (X) en Rho (P).

Dit voorwerp werd bij de meeste katholieke gezinnen tot in de jaren 70 van de vorige eeuw veel gebruikt. In de meeste vertrekken hing wel een dergelijk vaatje. Sindsdien is deze devotie samen met het kerkbezoek sterk achteruitgegaan in Nederland en Vlaanderen. Het is nu ook een object voor verzamelaars geworden en ook in musea gewijd aan religieuze kunst en volksdevotie komt men ze tegen.

Een van deze verzamelaars was onze oud parochiaan mevrouw Lies Koning-Veltman (overleden 25 september 2021). Zij had een grote verzameling wijwaterbakjes, hield een mooie registratie bij waar het exemplaar vandaan kwam en van wie ze deze had gekregen.

Na haar overlijden heeft de familie zelf exemplaren in het bezit gehouden en ook heeft de kerk twee mooie exemplaren die een plaats in de kerk zullen krijgen. Nadat inmiddels velen ernaar gekeken hebben is de collectie aardig geslonken en zijn alleen nog de exemplaren die u op de foto ziet beschikbaar.

Wilt u graag in het bezit komen van een van deze wijwaterbakjes, neem dan contact op met Henny Terwijn 06-41644640.